4. Dan: Začetek del
Danes smo začeli z delom v okviru Erasmus+ programa. Po zajtrku smo se ob 9. uri peš odpravili do laboratorija NanoLabs, ki se nahaja v bližini našega hotela. Sprejeli sta nas prijazni vodji laboratorijev, ki sta nam najprej predstavili delovanje podjetja in njegove različne oddelke.
Obisk smo začeli z ogledom mikrobiološkega laboratorija, kjer analizirajo prisotnost patogenih mikroorganizmov v prehranskih izdelkih ter na različnih površinah. Nadaljevali smo z obiskom kemijskega laboratorija, kjer s pomočjo kromatografije določajo prisotnost pesticidov in drugih kemikalij, med drugim tudi v tekstilu. Zadnji na vrsti je bil laboratorij za analizo hranil, kjer izvajajo meritve vsebnosti osnovnih hranil v živilih.
Po predstavitvi smo se razdelili v pare in se priključili delu v posameznih laboratorijih. Z Enejem sva bila dodeljena mikrobiološkemu laboratoriju, kjer sva se učila postopka vnosa podatkov in sodelovala pri analizah prisotnosti patogenih organizmov. Preizkusila sva se tudi v ulivanju gojišč, kar nama je šlo dobro od rok. Martin in Anže pa sta spoznavala postopke preverjanja prisotnosti salmonel v prehrambnih vzorcih.
Kosilo smo imeli kar v laboratoriju, kar nam je omogočilo kratek oddih sredi delovnega dne. Popoldne smo nadaljevali s praktičnim delom, dan pa zaključili ob 17. uri.
Po koncu dela smo se odpravili še v trgovino, zatem pa na večerjo – tokrat smo izbrali tradicionalni kebab, ki je postal že skoraj nepogrešljiv del našega jedilnika. Zvečer smo se vrnili v hotel in dan zaključili sproščeno – z druženjem po sobah.
Za nami je bil poučen dan, ki je bil prvi vpogled v delo, ki nas čaka ta in nasleden teden. Jutri pa sledi ogled Hagije Sofije od znotraj, česar se vsi že veselimo.
Komentarji
Objavite komentar